Bahan Doh
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering
Bahan Inti
1 cawan sos pizza(boleh juga guna sos prego/spaghetti)
4 biji cendawan butang-( hiris nipis)
1/2 biji bawang besar-( hiris bulat)
5 biji black olive-(ptng bulat)
-hirisan capsicum merah/hijau/kuning
5 keping salami/sosej-(ptng kecil2)
10 btng crab meat-(ptng kecil2)
Parutan keju Mozarella secukupnya
Cara membuatnya
UNTUK DOH:
- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata.
- Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung.
- Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh.
- Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal.
- Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega.
- Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda.
UNTUK PIZZA:
- Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega.
- Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi.
- Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit.
- Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos pizza/ sos spaghetti, susun semua bahan inti kecuali keju mozarella.
- Akhir sekali baru tabur keju hingga rata.
- Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit.
- Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....selamat mencuba!!!