Friday, June 27, 2014

SPAGETI BEBOLA DAGING






Bahan-bahan yang diperlukan:
500 gram spageti
1 cawan daging kisar
1 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 biji putih telur
1/2 sudu teh lada putih/lada hitam ditumbuk lumat
sedikit garam
tepung ubi secukupnya untuk menguli
1 biji bawang besar dicincang kasar
1 tin sos spageti prego perasa tradisi
minyak jagung untuk menumis
3 biji tomato ranum dipotong kecil-kecil

Cara-cara membuat bebola daging:
1. Campurkan daging kisar, bawang putih, serbuk lada putih , garam dan putih telur. Gaul sebati.
2. Masukkan tepung ubi dan gaul lagi sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
3. Bentukkan bulat-bulat dan masukkan dalam air rebusan yang sudah mendidih.
4. Angkat dan toskan bebola daging setelah timbul dari air rebusan.
* Untuk lebih mudah beli sahaja bebola daging yang telah siap. Hehe... Cuma mungkin tidak kena dengan selera kita.*

Cara-cara membuat kuahnya:
1. Panaskan minyak jagung (minyak zaitun tiada dalam stok), tumis bawang besar cincang hingga naik bau.
2. Masukkan buah tomato yang dipotong tadi dan gaul mesra.
3. Masukkan pula sos spageti prego dan bebola daging.
4. Tambahkan sedikit air dan kacau hingga masak.

Cara-cara menghidang:
1. Rebus spageti dan toskan.
2. Masukkan spageti di dalam pinggan dan curahkan sos bebola daging. Taburkan daun oregano jika suka.


SENARAI BLOG MASAKAN DI MENU PILIHAN

  • SINAR KEHIDUPANKU
  • ANIS'S DIARY
  • CERITA ORANG MERSING
  • KEMBARA CINTA
  • ZANA'S VILLA
  • LOVELY KITCHEN
  • JARIINTANKU
  • SECANGKIR TEH SEPIRING KUEH
  • INTANIZANFOODS
  • Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

     
    Powered by Blogger